Dextrin
Dextrin
Dextrin vzniká silnějším rozkladem škrobu kyselinami nebo vyšší teplotou. Specifickým znakem dextrinů je absolutní rozpusnost ve vodě. Při zapálení se sanytrem hoří "aktivněji" než cukry. Jeho účinky mě velice překvapily...
Pro nás bude snažší dextrin vyrábět pražením v troubě
Co budeme potřebovat
- Bramborový škrob
- Plech na pečení nebo pekáč
- Troubu
Postup výroby
- Na plech si nasypeme škrob
- Troubu nastavíme na 200°C. Optimální teploty jsou mezi 180 - 220°C. Při vyšších teplotách se vám to seškvaří a výsledkem je hustý štiplavý dým.
- Pražíme do doby, než škrob nabere žlutou až hnědou barvu
- Vyndáme z trouby a máme DEXTRIN :)
POZOR: Při výžrobě nikam neodbíhejte víc jak na 5minut. Je nutné co 3minuty škrob promíchat, aby se upražil rovnoměrně a v případě škvaření škrobu rychle uhasit Autor Kattarit
Komentáře
Přehled komentářů
Jde místo bramborového škrobu použít kukuřičný škrob
Ptak
(Ptak, 4. 1. 2010 20:38)Jezisi proc se vzdycky najdou takovi kokoti kteri porad do nekoho rypou. Dyd vam to mo muze byt uplne jedno co si delaji. Proc se do toho furt rypete. Ja to skousel a bylo to bez problemu. Kdyz to delas dobre a bezpecne tak se snad nic stat nemuze. Starejte se o sebe zmrdi.
Co dodat
(ASP Greg, 26. 5. 2009 17:10)
Jak vidím jste stejně znechucen jako já. Net je plný návodů na výrobu organických peroxidů a další nebezpečných látek + plno kopírování. Pochopitelně těžko člověk pozná, kdo co obšlehl, protože kopíruje se neustále a zabránit tomuto jde snad vytvořením autorských prav. Provozovatelé webhostingu se k tomuto problému staví zády a neřeší ho.
Tímto bych rád podotknul, že stránky jsou jedinečné. Jako jeden z mála tvořím originál od kterého všichni kopírují. A také není od Vás hezké, že přejete uražené prsty člověku, který se chemií zabývá, studuje ji ve svém volném čase a navíc k ní má respekt jako k vědnímu oboru a né k tématu na zabití volného času!
Co mě mrzí, je fakt, že jste pravděpodobně na vyhledávači našel konverzaci mezi mnou a kolegou, která je témeř neškodná pro třetí osobu. A rád bych upozornil, že na webu NENÍ ANI JEDEN NÁVOD NA VÝROBU VÝBUŠNINY!!!
Pro Váš klid smažu nevhodné příspěvky
Demence
(PyrotechniX, 26. 5. 2009 16:36)Proboha, dřív bych si přál opak, ale dneska DOUFÁM že vám to urve prsty, a když ne, tak ať vás to kurevsky popálí. Tyhle "bezpečné" návody jsi sice obšlehl z ostatních stránek, ale nesnáším takové lamy jako jsou i někteří, kteří píšou tyhle komentáře. Valná většina z nich se nikdy o chemii nezajímala a teď si budete hrát na vojáčky. Hlavně že jste nikdy nebyli na vojně a děláte tu ze sebe drsňáky. Slože s Hliníkem a sírou jsou pekelně nebezpečné, protože síra snadno přejímá el. náboj a taky nese stopy kyselosti, které po delším uložení směsi zapříčiní vznik HMnO4 a dokonce jeho anhydridu Mn2O7, což je látka vysoce nebezpečná. Takže doufám že vám vaše dělobuchy jebnou sami od sebe když budete spát, nebo vám rozjebou ruce. Zajímejte se první o chemii celkově a až pak o aplikovanou (pyrotechniku) ......
Škrob
(ondra58834, 2. 1. 2012 10:49)